Analisis Nilai Kalor dan Laju Pembakaran Arang Cangkang Buah Karet

Authors

  • Siti Hadijah Universitas Negeri Semarang
  • Azizah Mutiarani Universitas Negeri Semarang
  • Masturi Universitas Negeri Semarang
  • Ian Yulianti Universitas Negeri Semarang

DOI:

https://doi.org/10.30599/jipfri.v6i2.787

Keywords:

Rubber fruit shells, heat, burning rate, rubber fruit

Abstract

Rubber fruit shells are found as agricultural waste. Many farmers have not used rubber fruit shells. Therefore, the researchers made alternative fuels from rubber fruit shells containing 60-80% cellulose and 5-20% lignin. The research objective was to analyze the calorific value and burning rate of rubber fruit shell charcoal. The combustion rate test is carried out by burning charcoal and measuring how long it takes to turn into ash, and the mass of the burned ash. The heating value is done by making a simple furnace from a can filled with charcoal with a mass of 5g, 10g, 15g, 20g, 25g and 30g. 200ml of water is placed on the stove until it boils, measure the time and temperature when it boils. The result of the longest burning rate is 2.12g / minute. The heating value that results in high temperatures and large coals is 332.4 kJ. The conclusion of this study is that rubber fruit shells which have a large mass are very good to be used as an alternative fuel with a very high combustion rate and calorific value.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alfiany, H., Bahri, S., & Nurakhirawati. (2013). Kajian Penggunaan Arang Aktif Tongkol Jagung Sebagai Adsorben Logam Pb Dengan Beberapa Aktivator Asam. Jurnal Natural Science, 2(3), 75-86. https://doi.org/10.22487/25411969.2013.v2.i3.1869

Almu, A., Syahrul, Yesung. (2014). Analisa Nilai Kalor Dan Laju Pembakaran Pada Briket Campuran Biji Nyamplung (Calophyllm Inophyllum) Dan Abu Sekam Padi. Dinamika Teknik Mesin, 4(2).

Berek, E. R. (2019). Uji Briket Bioarang Yang Diproses Menggunakan Arang Kotoran Sapi, Arang Kotoran Kambing Dan Arang Kotoran Ayam Dengan Penambahan Sekam Padi Terhadap Kualitas Yang Dihasilkan. Jas, 4(4), 60-63. https://doi.org/10.32938/ja.v4i4.710

Desi, A. S., & Vinsiah, R. (2015). Pengaruh Variasi Suhu Karbonisasi Terhadap Daya Serap Karbon Aktif Cangkang Kulit Buah Karet (Hevea Brasilliensis). Semirata 2015.

Fauziah, N. (2009). Pembuatan Arang Aktif Secara Langsung Dari Kulit Acasia Mangium Wild Dengan Aktivasi Fisika Dan Aplikasinya Sebagai Adsorben.Skripsi. Bogor: Fakultas Kehutanan Ipb.

Roimah. (2006). Pembuatan Karbon Aktif dari Cangkang Kelapa Sawit (Elaeis guinsensis Jack) dan Pemanfaatan sebagai Adsorben. Skripsi. Palembang: FKIP Universitas Sriwijaya.

Firman, F., Taufik, T., Kusyanto, K., & Nisa, C. (2018). Pemanfaatan Cangkang Buah Karet Sebagai Bahan Baku Pembuatan Arang Aktif. In Seminar Nasional Hasil Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat (Snp2m).

Gebresas, A., Asmelash, H., Berhe, H., & Tesfay, T. (2015). Briquetting Of Charcoal From Sesame Stalk. Journal Of Energy, 2015, 1–6.

Sun, K., & Chun Jiang, J. (2010). Preparation and characterization of activated carbon from rubber-seed shell by physical activation with steam. Biomass and bioenergy, 34(4), 539-544.

Ekebafe, L. O., Imanah, J. E., & Okieimen, F. E. (2017). Effect of carbonization on the processing characteristics of rubber seed shell. Arabian Journal of Chemistry, 10, S174-S178. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.07.018

Murtono, J. (2017). Pembuatan Karbon Aktif Dari Cangkang Buah Karet Dengan Aktivator H3po¬ 4 Dan Aplikasinya Sebagai Penjerap Pb (Ii). Jurnal Teknik Kimia Usu, 6(1), 43-48. https://doi.org/10.32734/jtk.v6i1.1564

Nabawiyah, K., Abtokhi, A. (2010). Penentuan Nilai Kalor Dengan Bahan Bakar Kayu Sesudah Pengarangan Serta Hubungannya Dengan Nilai Porositas Zat Padat. Jurnal Neutrino. 3(1).

Riseanggara. (2008). Optimasi Kadar Perekat Pada Briket Limbah Biomasa. Bogor, Perpustakaan Institut Pertanian Bogor.

Salim, R. (2016). Karakteristik Dan Mutu Arang Kayu Jati (Tectona Grandis) Dengan Sistem Pengarangan Campuran Pada Metode Tungku Drum. Jurnal Riset Industri Hasil Hutan, 8(2), 53-64.

Subroto. (2007). Karakteristik Pembakaran Briket Campuran Arang Kayu Dan Jerami. Jurnal Media Mesin. 8(1): 10-16. https://doi.org/10.23917/mesin.v8i1.3095

Sudiro, S. S. (2014). Pengaruh komposisi dan ukuran serbuk briket yang terbuat dari batubara dan jerami padi terhadap karakteristik pembakaran. Jurnal Sainstech Politeknik Indonusa Surakarta. 2(2), 1-18.

Downloads

Published

2022-11-30

How to Cite

Hadijah, S., Mutiarani, A., Masturi, & Yulianti, I. (2022). Analisis Nilai Kalor dan Laju Pembakaran Arang Cangkang Buah Karet. JIPFRI (Jurnal Inovasi Pendidikan Fisika Dan Riset Ilmiah), 6(2), 67–71. https://doi.org/10.30599/jipfri.v6i2.787
Abstract Views: 278 | File Views: 434